Zupa-krem z pieczarek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pieczarki są dostępne przez cały rok, więc na taką zupę możemy sobie zawsze pozwolić. No i jest bardzo smaczna i tania.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g pieczarek (najlepiej małych)
    pęczek włoszczyzny
    1 litr bulionu (np z kostki)
    1 cebula
    1 serek topiony pieczarkowy
    3 łyżki śmietany
    3 łyżki masła
    listek laurowy
    kilka kulek ziela angielskiego
    natka pietruszki lub tymianek
    świeżo mielony pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa-krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, cebulkę i warzywa z włoszczyzny pokrojone w talarki. Gotujemy chwilę do miękkości warzyw i wyjmujemy kilka talarków marchewek- które posłużą nam do dekoracji.
  • 2. Pieczarki dokładnie myjemy. Kilka ok 15szt zostawiamy a pozostałe ścieramy na tartce o grubych oczkach. Starte pieczarki smażymy na łyżce masła i dodajemy do gotowego bulionu.
  • 3. Dodajemy serek topiony i całość miksujemy na gładką masę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
  • Pieczarki na maśle 4. Pozostałe pieczarki dzielimy na pół lub ćwiartki i smażymy w 2 łyżkach masła na złoty kolor, doprawiamy pieprzem, solą.
  • 5. Podgrzewamy krem, doprawiamy i posypujemy siekaną natką pietruszki lub tymiankiem. Do każdej porcji dajemy wcześniej ugotowaną i odłożoną marchewkę oraz nasze połówki pieczarek.

Porady

Zupa doskonale smakuje z grzankami ziołowymi, groszkiem ptysiowym lub małym makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować