Zupa krem z pieczarek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszna zupa na każdą okazję

  • 30 min

Składniki:

  • 150-170 g pieczarek
    1 cebula
    30 g masła
    100 g serka topionego kremowego
    1 kostka rosołowa
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    2 łyżki mąki ryżowej lub pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki śmietany
    pieprz, sól
    woda

Zupa krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebulę pokroić na mniejsze kawałki. Następnie grzybki razem cebulą i kostką rosołową gotować w wodzie (ok 0.5 l ), jak warzywa zmiękną zmiksować blenderem. Dodać masło, serek topiony, przyprawę, mąkę i śmietanę i miksować aż do uzyskania konsystencji kremowej.
    Na koniec doprawic solą i pieprzem według uznania.

Porady

Zupę można podawać z makaronem , groszkiem ptysiowym lub grzankami. Można udekorować natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy