Zupa krem z pasternaku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna rozgrzewająca zupa krem z pasternaku podana z kolorowymi marcheweczkami to idealna propozycja obiadu na jesienne dni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 korzenie pasternaku
    3-4 ziemniaki
    korzeń pietruszki
    biała część pora
    cebula
    główka czosnku
    3 łyżki masła
    sól
    łyżeczka ziaren pieprzu
    kilka ziaren ziela angielskiego
    łyżeczka ziaren kolendry
    2 świeże listki laurowe
    gałązka tymianku
    gałązka rozmarynu
    gałązka lubczyku

    glazurowane marchewki:
    300 g kolorowych mini marchewek
    2 łyżki masła
    łyżeczka miodu
    sól
    gwiazdka anyżku

    do podania:
    listki tymianku do posypania zupy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z pasternaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do żeliwnego garnka wkładamy obrane warzywa oraz całą główkę czosnku. Do garnka wsypujemy roztarte w moździerzu ziarna pieprzu, kolendry i ziela angielskiego. Dodajemy masło oraz listki laurowe. Wlewamy 500 ml wody. Na wierzchu układamy zioła. Całość posypujemy solą. Garnek przykrywamy wstawiamy do piecyka. Nastawiamy temperaturę na 200 stopni C, gdy piecyk osiągnie tę temperaturę zmniejszamy do 150 stopni C i pieczemy około godziny, aż warzywa będą miękkie.

    Mini marchewki przekładamy do osobnego naczynia żaroodpornego dodajemy masło, sól, miód oraz anyżek. Zalewamy wodą, tak by marchewki były nią pokryte. Naczynie zakrywamy. Wstawiamy do piecyka i pieczemy w 150 stopniach C przez około 30-45 minut.

    Gdy warzywa na zupę są już miękkie, wyciskamy z główki upieczony czosnek, gałązki ziół wyjmujemy. Następnie wszystkie warzywa miksujemy. W trakcie miksowania zupy dolewamy przegotowaną wodę lub bulion warzywny. Ilość dolewanego płynu zależy od tego jaką konsystencję lubimy, ja dałam około 2 litrów wody. Zmiksowaną zupę ponownie wkładamy do piecyka by się zagotowała.

    Zupę podajemy posypaną listkami tymianku i pieczonymi mini marchewkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pasternak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Zupa selerowa z pasternakiem

To może cię zainteresować