Zupa krem z papryki

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekka i smakowita zupa z papryki. Łatwa i bez gotowania.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - Czerwona papryka: 600 gramów
    - pomidory: 1 puszka
    - zielone ogórki (obrane, pozbawione nasion i pokrojone w kawałki): 300 gramów
    - czarne oliwki bez pestek: 40 gramów
    - kapary w soli: 20 gramów
    - otręby pszenne: 4 łyżki
    - oliwa: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę (w całości) pieczemy przez 20 - 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Następnie ostrożnie przekładamy ją do szczelnie zamykanego naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia. Zimną paprykę obieramy ze skórki, czyścimy z nasion i białych części. Na koniec paprykę kroimy na kawałki.
    /podczas rozcinania upieczonej papryki wypłynie sporo soku, warto go zachować i dolać do zupy, dzięki temu będzie bardziej aromatyczna/
  • 2. Paprykę, pomidory i ogórki wraz z dokładnie opłukanymi z soli kaparami i kilkoma łyżkami oliwy miksujemy na gęsty krem.
  • 3. Oliwki kroimy, dodajemy kilka łyżek oliwy i podsmażamy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut. Na drugiej patelni prażymy otręby.
  • 4. Do zupy dodajemy oliwki, a przed samym podaniem posypujemy uprażonymi otrębami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegańska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować