Smaczny i syty duet. Natomiast jeśli nie jadacie mięsa wersja bez boczku będzie właśnie dla Was.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g marchewki
1 cebula
kawałek selera
1 pietruszka
100 g czerwonej soczewicy
6 plasterków boczku
ok. 1 l bulionu warzywnego
3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
jogurt naturalny
natka pietruszka
Zupa krem z marchewki i soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, cebulę, seler, pietruszkę i boczek pokroić w drobną kostkę. W rondlu roztopić masło i wrzucić warzywa oraz boczek. Smażyć przez 8 - 10 minut. Kolejno dodać opłukaną soczewicę i 800 ml bulionu. Całość zagotować i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
Przy pomocy blendera zmiksować zupę na gładki krem, dolać resztę bulionu w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz doprawić do smaku. Podgrzaną zupę podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżą natką pietruszki.
Komentarze