Zupa krem z marchewki i soczewicy

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczny i syty duet. Natomiast jeśli nie jadacie mięsa wersja bez boczku będzie właśnie dla Was.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g marchewki
    1 cebula
    kawałek selera
    1 pietruszka
    100 g czerwonej soczewicy
    6 plasterków boczku
    ok. 1 l bulionu warzywnego
    3 łyżki masła
    sól i pieprz do smaku
    jogurt naturalny
    natka pietruszka

Zupa krem z marchewki i soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, cebulę, seler, pietruszkę i boczek pokroić w drobną kostkę. W rondlu roztopić masło i wrzucić warzywa oraz boczek. Smażyć przez 8 - 10 minut. Kolejno dodać opłukaną soczewicę i 800 ml bulionu. Całość zagotować i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
    Przy pomocy blendera zmiksować zupę na gładki krem, dolać resztę bulionu w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz doprawić do smaku. Podgrzaną zupę podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżą natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy