Zupa krem z marchewki i pora z pikantną posypką i paluszkami z ciasta francuskiego

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Słodycz marchewki z nutką pikantności :-)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI Z ZESTAWU:
    4 marchewki
    opakowanie ciasta francuskiego
    ok. 75 ml słodkiej śmietany

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    kawałek białej części pora (ok. 10 cm)

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    sól
    papryka ostra mielona
    płatki chili
    czosnek w płatkach
    szczypta kurkumy
    natka pietruszki
    łyżka masła do smażenia
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z marchewki i pora z pikantną posypką i paluszkami z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Por pokroić w plastry.
  • 2. Warzywa podsmażyć chwilę na maśle. Zalać szklanką wody. Dodać szczyptę kurkumy i pół łyżeczki ostrej papryki. Gotować do miękkości.
  • 3. Zupę zaprawić słodką śmietaną i zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą.
  • 4. Ciasto francuskie pokroić na wąskie paseczki, skręcić trzymając za końce. Posypać ostrą papryką. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok 15 minut.
  • 5. Na suchej patelni uprażyć płatki czosnku i chili. Posypać nimi zupę. Udekorować posiekaną natką pietruszki. Podawać z paluszkami z ciasta francuskiego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować