Zupa krem z marchewki i pora z pikantną posypką i paluszkami z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Por pokroić w plastry.
2.Warzywa podsmażyć chwilę na maśle. Zalać szklanką wody. Dodać szczyptę kurkumy i pół łyżeczki ostrej papryki. Gotować do miękkości.
3.Zupę zaprawić słodką śmietaną i zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą.
4.Ciasto francuskie pokroić na wąskie paseczki, skręcić trzymając za końce. Posypać ostrą papryką. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok 15 minut.
5.Na suchej patelni uprażyć płatki czosnku i chili. Posypać nimi zupę. Udekorować posiekaną natką pietruszki. Podawać z paluszkami z ciasta francuskiego.
Komentarze