250 gr świeżych kurek
2 marchewki
1 średniej wielkości kalarepa
5 małych ziemniaków
50 gr masła
1 kostka rosołowa drobiowa
1 kostka grzybowa
1,5 litra wody
Przyprawy: sól, pieprz kolorowy
Pestki dyni do dekoracji
Zupa-krem z kurek. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa dokładnie obrać, wraz z kurkami starannie umyć.
2.Warzywa pokroić w większe kostki, zalać wodą, posolić i doprowadzić do gotowania i gotować na półmiękko.
3.Większe kurki przeciąć na pół i przysmażyć na maśle. Gotować, aż nadmiar płynu odparuje. Ok. 15min. Kurki dodać do bulionu. Doprowadzić do wrzenia, dodać kostki rosołowe, przyprawić pieprzem kolorowym. Gotować jeszcze ok. 10 minut.
4.Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na krem. Podawać z uprażonymi pestkami dyni.
Komentarze