Zupa-krem z kurek.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pożywna zupa z leśnych grzybów. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 gr świeżych kurek
    2 marchewki
    1 średniej wielkości kalarepa
    5 małych ziemniaków
    50 gr masła
    1 kostka rosołowa drobiowa
    1 kostka grzybowa
    1,5 litra wody
    Przyprawy: sól, pieprz kolorowy
    Pestki dyni do dekoracji

Zupa-krem z kurek. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa dokładnie obrać, wraz z kurkami starannie umyć.
  • 2. Warzywa pokroić w większe kostki, zalać wodą, posolić i doprowadzić do gotowania i gotować na półmiękko.
  • 3. Większe kurki przeciąć na pół i przysmażyć na maśle. Gotować, aż nadmiar płynu odparuje. Ok. 15min. Kurki dodać do bulionu. Doprowadzić do wrzenia, dodać kostki rosołowe, przyprawić pieprzem kolorowym. Gotować jeszcze ok. 10 minut.
  • 4. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na krem. Podawać z uprażonymi pestkami dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy