Zupa- krem z kukurydzy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

ciekawa odmiana,ja minimalnie zmieniłam składniki a korzystałam z przepisu, który znalazłam na wspaniałym blogu kulinarnym: http://restauracjadomowa.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 gram kukurydzy z puszki, osączonej+ trochę do dekoracji, łącznie ok. 300 gram
    1,5 szklanki bulionu z 2 kostek cielęcych
    400 ml mleka
    4-5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę
    1 mała cebula cukrowa posiekana
    1 duży posiekany ząbek czosnku
    3 plastry szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej w kostkę
    2 łyżki szczypiorku
    Groszek ptysiowy
    przyprawa uniwersalna, pieprz i szczypta mielonego imbiru do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa- krem z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko z czosnkiem i kukurydzą zmiksować podręcznym blenderem.
    Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki i pogotować wolno kilka minut.
    Dodać zmiksowaną kukurydzę z mlekiem i gotować, do momentu, aż zmiękną ziemniaki.
    W tym czasie przesmażyć cebulę z szynką.
    Gdy ziemniaki zmiękną zmiksować zupę. Doprawić do smaku przyprawa uniwersalna lub solą, pieprzem i imbirem.
    Zupę – krem nalewać do bulionówek, udekorować szczypiorkiem, dodać szynkę z cebulką i groszek ptysiowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować