ciekawa odmiana,ja minimalnie zmieniłam składniki a korzystałam z przepisu, który znalazłam na wspaniałym blogu kulinarnym: http://restauracjadomowa.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
200 gram kukurydzy z puszki, osączonej+ trochę do dekoracji, łącznie ok. 300 gram
1,5 szklanki bulionu z 2 kostek cielęcych
400 ml mleka
4-5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 mała cebula cukrowa posiekana
1 duży posiekany ząbek czosnku
3 plastry szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej w kostkę
2 łyżki szczypiorku
Groszek ptysiowy
przyprawa uniwersalna, pieprz i szczypta mielonego imbiru do smaku
Zupa- krem z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko z czosnkiem i kukurydzą zmiksować podręcznym blenderem.
Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki i pogotować wolno kilka minut.
Dodać zmiksowaną kukurydzę z mlekiem i gotować, do momentu, aż zmiękną ziemniaki.
W tym czasie przesmażyć cebulę z szynką.
Gdy ziemniaki zmiękną zmiksować zupę. Doprawić do smaku przyprawa uniwersalna lub solą, pieprzem i imbirem.
Zupę – krem nalewać do bulionówek, udekorować szczypiorkiem, dodać szynkę z cebulką i groszek ptysiowy.
Komentarze