Zupa-krem z kukurydzą, wołowymi klopsikami i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ta zupa ma po prostu genialny smak! Zniknęła w pół godziny, bo każdy zjadł po 2 talerze :) soczewica czerwona świetnie zagęściła powstały bulion i pasowała smakiem.

  • 40 min

Składniki:

  • Składnik podstawowy z zestawu:
    500g mielonego mięsa wołowego
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    3 małe pieczarki

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    5 łyżek czerwonej soczewicy

    Składniki robocze:
    2 małe marchewki
    1 mała pietruszka
    kawałek pora
    1 jajko
    2 łyżki kefiru
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    3 łyżki bułki tartej
    2 liście laurowe
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
    1/2 kostki mięsnej
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól ziołowa
    pieprz grubo mielony

    Dekoracja:
    świeży rozmaryn
    paluszki o smaku wędzonego bekonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pulpety Krem

Zupa-krem z kukurydzą, wołowymi klopsikami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy obraną pietruszkę (zawsze przepoławiam, by wydobyć więcej aromatu) i marchewkę (pokrojoną w pół talarki), liście laurowe, ziele angielskie, pół kostki mięsnej i trochę pieprzu i gotujemy 15 minut.
  • 2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy kefir, czosnek niedźwiedzi, bułkę tartą, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą ziołową i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy malutkie pulpeciki i ostrożnie wrzucamy na gotującą się zupę. Gotujemy razem około 20 minut, po czym wyjmujemy pulpeciki na talerz. Z zupy wyławiamy też liście laurowe, por i ziele angielskie i dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy. Doprawiamy solą ziołową, pieprzem, słodką papryką i dodajemy koncentrat. Wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i soczewicę i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
  • 3. 3 lub 4 małe pulpeciki ponownie wrzucamy do zupy i całość miksujemy. Podajemy z pozostałymi pulpecikami, dekorujemy świeżym rozmarynem i paluszkami o smaku wędzonego boczku - dekoracja w pełni jadalna i świetnie pasuje do całego dania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Pieczarki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować