Zupa krem z kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nowa odsłona kapuśniaku. Zmiksowana i podana w formie zupy krem z grzankami.

  • 60 min

Składniki:

  • składniki:
    * 1/4 średniej główki kapusty drobno poszatkowanej
    * 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
    * 2 marchewki pokrojone w plasterki
    * łyżka drobno posiekanej cebuli
    * łyżeczka masła
    * 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
    * około 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
    * przyprawy ( 3-4 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 - 3 szczypty majeranku, sól, pieprz)
    * do podania np. grzanki

Zupa krem z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę z czosnkiem. Do bulionu dodałam ziemniaki, marchew, kapustę i przyprawy. Całość zagotowałam i dołożyłam zeszkloną cebulę z czosnkiem. Dusiłam pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękły zupę wyłączyłam i lekko schłodziłam, całość zmiksowałam na gładko. Podałam z grzankami domowej roboty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy