Zupa krem z kalarepy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczna, pożywna zupka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • porcja rosołowa z kurczaka 1
    przyprawa Kucharek
    ziele angielskie, pieprz, liść laurowy
    kalarepa duża 1
    ziemniaki 2
    marchew 1
    pietruszka 1
    szalotki 2
    sól, pieprz do smaku
    śmietana opcjonalnie
    ser pleśniowy (lazur złocisty)
    bułka 1,5
    czosnek 1 ząbek
    masło lub olej (ok. 2 łyżki)

Zupa krem z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xthw9r 1. Porcję rosołową umyć, podzielić na mniejsze części, zalać ok. 2 litrami wody i zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu. Warzywa obrać, umyć, pokroić i dodać do wywaru. Gotować, aż jarzyny będą miękkie. W tym czasie przygotować grzanki: bułkę pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć rozgnieciony czosnek, dodać bułkę, zrumienić.
  • image-0w5r26h 2. Z zupy wyjąć mięso z kośćmi oraz ziarenka i liść laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dodać śmietanę. Nalać do miseczek posypać kawałkami sera i grzankami.

Porady

Śmietanę najlepiej dodać bezpośrednio do miseczek wg życzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy