Zupa krem z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcję rosołową umyć, podzielić na mniejsze części, zalać ok. 2 litrami wody i zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu. Warzywa obrać, umyć, pokroić i dodać do wywaru. Gotować, aż jarzyny będą miękkie. W tym czasie przygotować grzanki: bułkę pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć rozgnieciony czosnek, dodać bułkę, zrumienić.
2.Z zupy wyjąć mięso z kośćmi oraz ziarenka i liść laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dodać śmietanę. Nalać do miseczek posypać kawałkami sera i grzankami.
Porady
Śmietanę najlepiej dodać bezpośrednio do miseczek wg życzenia.
Komentarze