Moja rodzina bardzo lubi kalafior więc zupa kalafiorowa często gości u nas na stole.
Składniki:
4 ziemniaki
1/2 dużego kalafiora
1 duża marchewka
korzeń pietruszki
2 zielone liście z pora
skrzydełko z kurczaka
kostka rosołowa
sól, pieprz
śmietana
groszek ptysiowy
Zupa krem z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować 2-2,5 l wody, wrzucić skrzydełko, kostkę rosołową i pokrojoną na mniejsze kawałki marchew i pietruszkę oraz liście pora. Gotować ok 15 minut, po tym czasie wrzucić ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i małe różyczki kalafiora. Gotować do czasu aż warzywa zmiękną (ok 30min). Przyprawić i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
2.Z zupy wyjąć skrzydełko i liście pora. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Ponownie podgrzać i podawać ze śmietaną i groszkiem ptysiowym.
Komentarze