Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku

4.51 (200 ocen)

Delikatna, kremowa zupa krem z kalafiora z dodatkiem chipsów z wędzonego boczku. Pyszna i sycąca.

Składniki:


  • 0,5 kalafiora
    1 mniejsza pietruszka
    kawałek selera
    10 cm pora
    3 średnie ziemniaki
    3 ząbki czosnku
    1 płaska łyżka masła
    2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki)
    sól prowansalska w młynku do smaku
    pieprz biały do smaku
    cieniutkie plasterki boczku wędzonego
    1 łyżka oleju
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kalafior podzielić na różyczki. W rondelku roztopić masło dodać ziemniaki, seler, pietruszkę oraz por i podsmażać około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć do gorącego bulionu warzywnego, dodać różyczki kalafiora. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem doprawić białym pieprzem i solą morską prowansalską. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć plasterki boczku na rumiano. Zupę krem podałam z chipsami z boczku i pokrojonym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować