Zupa krem z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa jest cudownie kremowa i pożywna. U mnie z dodatkiem smażonej szynki prosciutto.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 dużego kalafiora
    1,5 l bulionu warzywnego
    2 marchewki
    kawałek pora ( biała część)
    2 liście laurowe
    liść kaffiru (niekoniecznie)
    4 ziarenka ziela angielskiego
    szklanka drobnego makaronu
    gałka muszkatołowa
    sól ,pieprz
    opcjonalnie szynka prosciutto

Zupa krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora opłukałem ,podzieliłem na różyczki i osączyłem . Następnie wrzuciłem do bulionu i ugotowałem razem z obranymi marchewkami. Dodałem liście laurowe ,ziele angielskie ,liść kaffiru i gotowałem dalej. Następnie zdjąłem z ognia ,wyciągnąłem przyprawy i marchewki. Kalafior zmiksowałem ,ponownie wstawiłem na ogień ,dodałem pokrojony w krążki por oraz pokrojoną marchew. Zagotowałem ,do smaku doprawiłem solą ,pieprzem i gałką muszkatołową. Krem podałem z drobnym makaronem i smażoną szynką prosciutto. Posypałem posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy