Dzisiaj na obiad krem z kalafiora…pyszny, pożywny, aromatyczny. W połączeniu z domowymi grzankami i świeżą natką pietruszki tworzy wyjątkowe danie :) Polecam :)
60 min
Składniki:
Składniki (na 1,5l kremu):
udko/żeberko
1 marchewka
1/2 pietruszki
5cm pora
plaster selera
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
2 ziemniaki
ok. 1/2 kalafiora
garść koperku
2 garści natki pietruszki
50ml śmietany do zup lub jogurtu naturalnego
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
kilka kromek chleba pszennego, najlepiej tostowego
Zupa-krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Z udka/żeberka i włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) gotujemy wywar. Dodajemy także liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Kiedy warzywa zrobią się miękkie dodajemy cały koper i połowę natki pietruszki, doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Gotujemy 10min.
2.Wyciągamy mięso, włoszczyznę, koper i natkę pietruszki z wywaru i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 10min. Dodajemy do zupy różyczki z kalafiora w takiej ilości, by woda je tylko pokrywała. Gotujemy do momentu aż ziemniaki i kalafior będą ugotowane.
3.Zdejmujemy zupę z ognia, miażdżymy blenderem. Dolewamy śmietanę i stawiamy na ogniu do momentu zagotowania się zupy.
4.Pokrojony chleb w kostkę rzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, cały czas mieszamy do momentu zarumienienia się grzanek.
Porady
Zupę podajemy z pozostałą posiekaną natką pietruszki i grzankami.
Komentarze