Zupa-krem z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzisiaj na obiad krem z kalafiora…pyszny, pożywny, aromatyczny. W połączeniu z domowymi grzankami i świeżą natką pietruszki tworzy wyjątkowe danie :) Polecam :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (na 1,5l kremu):

    udko/żeberko
    1 marchewka
    1/2 pietruszki
    5cm pora
    plaster selera
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    2 ziemniaki
    ok. 1/2 kalafiora
    garść koperku
    2 garści natki pietruszki
    50ml śmietany do zup lub jogurtu naturalnego
    1 łyżka sosu sojowego
    sól, pieprz
    kilka kromek chleba pszennego, najlepiej tostowego

Zupa-krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udka/żeberka i włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) gotujemy wywar. Dodajemy także liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Kiedy warzywa zrobią się miękkie dodajemy cały koper i połowę natki pietruszki, doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Gotujemy 10min.
  • 2. Wyciągamy mięso, włoszczyznę, koper i natkę pietruszki z wywaru i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 10min. Dodajemy do zupy różyczki z kalafiora w takiej ilości, by woda je tylko pokrywała. Gotujemy do momentu aż ziemniaki i kalafior będą ugotowane.
  • 3. Zdejmujemy zupę z ognia, miażdżymy blenderem. Dolewamy śmietanę i stawiamy na ogniu do momentu zagotowania się zupy.
  • 4. Pokrojony chleb w kostkę rzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, cały czas mieszamy do momentu zarumienienia się grzanek.

Porady

Zupę podajemy z pozostałą posiekaną natką pietruszki i grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy