Zupa krem z kalafiora

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Gęsta, gładka, wręcz aksamitna zupa z kalafiora. Dodatek kurkumy nadaje tej zupie delikatnie żółtego koloru i razem z kminkiem podkreśla smak.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 kalafior
    • 4 ziemniaki
    • 1 cebula
    • 3 łyżki masła
    • 1 szklanka śmietanki słodkiej
    • sól, pieprz do smaku
    • szczypta kminku i kurkumy
    • 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Rozgrzać masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę.
    • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, podlać 1 szklanką wody i gotować 10 minut z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i kminkiem.
    • Następnie dodać kalafiora podzielonego na różyczki, kurkumę, przyprawić pieprzem i podlać wodą, aby przykryła warzywa. Dusić do miękkości - ok. 15 minut.
    • Wyjąć kilka małych różyczek kalafiora do dekoracji, resztę zmiksować na jednolity krem. Przed zmiksowaniem usunąć z zupy liście laurowe i ziele angielskie.
    • Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć z ognia.
    • Ozdobić różyczką kalafiora .

Porady

Podawać z pieczywem podsmażonym na maśle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować