Zupa krem z kalafiora

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo lubię kalafiora pod każda postacią i szczerze polecić mogę wszystkim jego miłośnikom ten krem.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • WYWAR:
    - włoszyczna: 1 sztuka
    - dowolne mięso na zupę: 1 sztuka
    - liść laurowy: 4 sztuki
    - ziele angielskie/ziarenka: 4 sztuki
    - pieprz czarny w ziarnach: 4 sztuki
    KREM:
    - kalafior: 1 sztuka
    - mleko pełnotłuste: 0.5 szklanki
    - masło: 1 łyżka
    - śmietana: 1 łyżka
    - sól i peiprz do smaku: 1 sztuka

Zupa krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z kalafiora 1. Na początku przygotowujemy wywar. Obieramy włoszczyznę, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Dodajemy mięsko i zalewamy wodą. Na 1 spory kalafior będzie nam potrzebny ok 1 l wywaru.
  • Zupa krem z kalafiora 2. Kalafior przesmażamy na łyżce masła i zalewamy gotowym i przecedzonym wywarem. Ewentualnie można zostawić marchewki jak ktoś lubi.
  • Zupa krem z kalafiora 3. Dodajemy mleko, zabielamy śmietaną i gotujemy chwilkę. Zupę miksujemy na gładki krem lub przecedzamy przez sito.Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy