Zupa krem z jarmużu

0 (0 ocen)

Jarmuż - warzywo zapomniane i niedoceniane w naszej kuchni, a szkoda.

Składniki:

  • 200g liści jarmużu
    600g ziemniaków
    200g marchewki
    por
    cebula
    2l wody
    80g goudy
    2 garści dowolnego makaronu bez-pszennego
    4 jajka
    sól, pieprz

Zupa krem z jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Warzywa obrać, pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, zalać woda. Gotować, aż jerzyny zmiękna.
    Wszystko zmiksować na gładko. Postawić z powrotem na niezbyt duży ogień.
  • 2. Do zupy dodać starty ser oraz suchy makaron. Doprawić sola i pieprzem. Gotować aż ser się rozpuści a makaron zmięknie.
  • 3. Jajka ugotować na twardo. Obrać. Pokroić na ćwiartki.

    Przed podaniem zupy, dekorować jajkami.

Porady

jeśli wolimy bardziej "zbity" makaron, możemy ugotować go osobno i dodawać odrobinę dopiero przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy