zupa-krem z groszku

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

zupa na każdą porę roku

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - zielony groszek swieży lub mrożony: 3 szklanki
    - masło: 2 łyżki
    - cebula posiekana: 1 sztuka
    - bulion warzywny (może być z kostki): 3 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta
    - śmietana: 6 łyżek
    - groszek ptysiowy: 6 łyżek

Zupa-krem z groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić masło. Dodać cebulę i groszek, zamieszać. Dodać bulion, gotować krótko, tylko tyle, aby groszek był miękki. Zmiksować, dodać cukier, ewentualnie sól. Można przetrzeć przez sito, aby nie zostały żadne niezmiksowane skórki. Udekorować zupę lekko zakwaszoną ubitą śmietaną, groszkiem ptysiowym i ziarenkami groszku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy