Zupa krem z gąsek

5 (183 ocen)

  • 20 min

Pyszna, jesienna zupa z darów lasu

  • 20 min

Składniki:

  • gąski 250g,
    1 cebula,
    1 pomidor,
    2 ząbki czosnku,
    2 ziemniaki pokrojone w kostkę,
    750 ml bulionu grzybowego z kostki,
    liść laurowy,
    2 ziela angielskie,
    sól,
    pieprz,
    masło 2 łyżki,
    jogurt naturalny do podania
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z gąsek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z gąsek 1. Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia i umycia grzybów. Gąski są strasznie zapiaszczone. Następnie większe z nich kroimy na mniejsze części, zaś te małe pozostawiamy całe. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy gąski, czosnek i cebulę. Dusimy pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając.
  • Zupa krem z gąsek 2. W między czasie przygotowujemy bulion. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy ziemniaki, ziele angielskie i liścia laurowego.
  • Zupa krem z gąsek 3. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy.około 20 minut na wolnym ogniu aż do miękkości ziemniaków.
  • Zupa krem z gąsek 4. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Kroimy go w kostkę i dodajemy do zupy. Zupę gotujemy jeszcze 5 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy ziela angielskie i liścia laurowego i zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować