Zupa krem z dyni z mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczna i zdrowa zupa krem z dodatkiem sera mozzarella. Zupę możemy podawać z prażonymi pestkami i grzankami.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 skrzydełka,
    około 1-1,5 litra wody,
    1 marchewka,
    1 pietruszka,
    1/4 selera,
    kawałek pora,
    1,2 kg dyni (po obraniu),
    1 kulka mozzarelli,
    150 ml śmietanki 30 %,
    sól i pieprz do smaku,
    1 łyżeczki imbiru,
    1 łyżeczka gałki muszkatałowej,
    szczypta chili,
    wg uznania dowolne pestki, grzanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pesto Krem

Zupa krem z dyni z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
    Marchewkę, pietruszkę, seler i por obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy 15 minut.
  • 2. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy około 20 minut.
    Następnie dodajemy ser mozzarella pokrojony w kostkę, śmietankę i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia lecz nie gotujemy.
    Miksujemy zupę, ewentualnie doprawiamy wg uznania.
    Zupę możemy poddawać z grzankami, pestkami uprażonymi lub chrupkim pieczywem.
    Smacznego ;)

Porady

Zupę możemy poddawać z grzankami, pestkami uprażonymi lub chrupkim pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować