Zupa krem z dyni pomarańczowa z serem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Tym razem proponuję wersję delikatniejszą, choć równie aromatyczną, głównie dzięki pomarańczową i aromatycznym, miękkim serze. Zupa krem z dyni pomarańczowa z serem jest wyśmienita, spróbujcie póki jest czas na dynię jeszcze. - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/10/zupa-krem-z-dyni-z-pom

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg dyni (już po obraniu)
    1-1,5 l wody lub bulionu warzywnego
    cebula
    łyżka oleju
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    2 pomarańcze lub 2/3 szklanki soku pomarańczowego
    kurkuma, imbir, kolendra
    150 ml śmietanki 30%
    miękki ser podpuszczkowy dojrzewający (fromage de vosges)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni Krem

Zupa krem z dyni pomarańczowa z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dyni krem 1. Do garnka z grubym dnem wlać olej, dodać posiekaną cebulę i podsmażać.
    Kiedy cebula się zeszkli dodać pokrojony w plasterki czosnek, a po chwili dodać obraną ze skórki i pokrojoną na mniejsze kawałki dynię.
    Zalać wodą lub bulionem warzywnym, dodać przyprawy, wycisnąć sok z pomarańczy i dodać miąższ bez pestek lub wlać sok pomarańczowy.
    Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości dyni około 20 minut.
    Zmiksować przy użyciu blendera, dolać śmietankę, wymieszać i jeśli trzeba doprawić jeszcze przyprawami.
    Gotować jeszcze 5 minut.
    Nalać zupę i dodać po kawału sera, ozdobić bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować