Zupa krem z dyni na jesienne wieczory

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nawiązując do tego co powoli zaczyna dziać się za naszymi oknami, gdy zbliża się okres jesienny, pełen wielu odcieni czerwieni i brązu zaproponuję przepis na pyszną sezonową zupę krem z dyni...

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 dynia hokkaido (około 1,5kg)
    - 1 średnia cebula
    - 2-3 ząbki czosnku
    - 1 średnia marchew
    - pół kostki rosołowej
    - śmietana 30% - około 100ml
    - olej
    - sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa, słodka papryka, pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z dyni na jesienne wieczory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię należy bardzo dokładnie umyć (nie obieramy dyni), odciąć ogonek i łodyżkę, a następnie przekroić na pół lub na 4 części (ja preferuję ten sposób) i wydrylować z pestek. Pozostawiamy sam twardy miąższ, który kroimy na mniejsze około 5 centymetrowe kawałki. Cebulę, marchew i czosnek obieramy.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy/zarumieniamy na mocno rozgrzanym oleju, proponuję użyć patelni, aby cebula nam nie przywierała do dna lub garnka bardzo często mieszając. Pod koniec dodajemy poszatkowany lub zgnieciony czosnek.
  • 3. Jeżeli powyższy proces przeprowadzaliśmy na patelni należy wszystko umieścić w garnku wlać około litr wody, dodać pokrojoną w kawałki około 5cm (tak jak dynia) marchew oraz dynię. Systematycznie mieszając dusimy całą zawartość około 40 minut pod przykryciem do momentu, aż dynia stanie się w miarę miękka.
  • 4. Całość blendujemy na jednolitą masę, dodajemy kostkę rosołową (polecam knorr z lubczykiem), śmietanę, przyprawy oraz wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • 5. Co do przypraw to w zależności kto co lubi, duża ilość curry może spowodować gorycz w zupie, natomiast pieprz cayenne jeżeli ktoś nie przepada za pikantnymi rzeczami proponuję pominąć.
  • 6. Tak przygotowaną zupę można serwować z tartym serem i czarnuszką, groszkiem ptysiowym, paluszki grissini lub po prostu z grzankami. Na długie, zimne jesienne wieczory nadaje się idealnie!!!

Porady

Po rozprażeniu dyni, proponuję na chwilę odstawić do wystygnięcia przed blendowaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować