To prosta i bardzo pyszna zupa. Smaki się fajnie uzupełniają a grzanki dają akcent chrupkości.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
ok. 1 kg dyni dyni hokkaido
3 młode średniej wielkości patisony
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cebula
3 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz
szczypta cząbru
1 łyżka oleju
Zupa krem z dyni i patisona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż aż się zeszkli a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż mieszając ok minuty i zdejmij z ognia. Do garnka wrzuć obraną, wydrążoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię oraz pokrojonego w kostkę, wydrążonego patisona - ale skórkę zostawiamy na nim. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości pod przykryciem i na średnim ogniu. Następnie dodajemy przyprawy do smaku i całość razem blendujemy na krem. Po zmiksowaniu sprawdzamy czy nie potrzeba jeszcze doprawić. Gotową zupkę podajemy np, z rumianymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze