zupa-krem z dyni

4.5 (178 ocen)

  • 40 min

Przepis od koleżanki z pracy,który troszkę zmodyfikowałam, na pyszną zupę-krem z dyni na chłodne jesienne wieczory.

  • 40 min

Składniki:

  • pół średniej wielkości dyni
    włoszczyzna
    szklanka mleka
    przyprawy np. sól,pieprz,gałka muszkatołowa,cukier
    ząbek czosnku
    słonecznik uprażony
    grzanki z chleba lub groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa-krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Dynię obrać,wyjąć pestki ,pokroić na cząstki,wrzucić do garnka,dodać wodę- tyle,aby sięgała ok.2 cm nad poziom dyni.
  • 2. Pokroić włoszczyznę,dodać do dyni.
  • 3. Zagotować warzywa,gotować do miękkości ok.pół godziny.
  • 4. Zmiksować wszystko blenderem na krem.
  • 5. Do zupy dodać mleko,zagotować.
  • 6. Dodać przyprawy,zmiażdżony czosnek.
  • 7. Na patelni uprażyć słonecznik,posypać nim zupę.

Porady

Zupa smakuje wyśmienicie z grzankami z chleba, groszkiem ptysiowym lub kluseczkami z ziemniaków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować