Kremy to królowe i króle zup. Zmiksowanie wszystkich składników sprawia, że wszystkie smaki łączą się ze sobą tworząc jedność i atakują nasze kubki smakowe z potrojoną intensywnością. Dogłębniej niż w przypadku zwykłych zup.
3 godz.
Składniki:
Przepis na mega porcję na kilka dni.
1 dynia – pokroić w kostkę (my kupiliśmy dynię o wadze 7,9 kg i połowa poszła na zupę (prawie 4 kg) a jutro będą placki z dyni.
Olej z dyni (ale ja użyłam rzepakowego)
3 piersi z kurczaka
1 cebula duża
Korzeń imbiru – 80 - 90 gramów
5 marchewek około 0,5 kg
2 pory bardzo duże - około 1 kg
seler – około 250 – 300 gram (pół selera)
3 litry bulionu warzywnego
1 doniczka kolendry
Sól
Pieprz
Liście laurowe
Ziele angielskie
Śmietana podawana zaraz przed zjedzeniem
Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Należy skropić kostki dyni olejem i wstawić do piekarnika na dwóch blachach prostokątnych w temperaturze 180̊ C na 40 minut. Włączamy termo obieg (dmuchawę), jak ktoś ma.
2.Umyć piersi z kurczaka. Pokroić w kostkę piersi z kurczaka i obsmażyć dokładnie, krótko na mocnym ogniu na ulubionym tłuszczu. Ostawić na potem.
3.Zrobić bulion z połowy marchewek, jednego pora i selera dodać liście laurowe i ziele angielskie. Potem rozgotowane warzywa miksujemy blenderem przy końcu razem z całą zupą.
4.Dynię umieścić w wielkim garnku, aby się dobrze mieszało i nie rozbryzgało się po całej kuchni gdy będzie bulgotać (ja miałam garnek mający 27 cm średnicy i 17,5 cm wysokości) – pokrywka także będzie potrzebna. Do dyni dodać podsmażone na patelni warzywa i bulion, doprawić pieprzem, solą, dodać posiekaną kolendrę, zagotować i gotować tak przez 20 min.
5.Zdjąć z ognia i zmiksować ręcznym blenderem.
6.Wrzucić podsmażone mięso i gotować jeszcze 15 minut.
Komentarze