ZUPA KREM Z DYNI

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaczna i pożywna, w sam raz na obiad.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg dyni, 1-2 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 szklanki bulionu drobiowego, sól, pieprz, 4 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki oliwy z oliwek.

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty.
  • 2. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem aż zupa nabierze konsystencji kremu. Dodajemy śmietankę oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy