Zupa krem z dyni

0 (0 ocen)

  • 45 min

Często korzystamy z sezonowych przysmaków. Jesiennie, nie monotonnie, aromatycznie...

  • 45 min

Składniki:

  • 1,5 kg dyni piżmowej
    1 l bulionu warzywnego
    2 serki topione śmietankowe
    2 cebule
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    kluski lane

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy dynię, i dusimy pod przykryciem do miękkości (20-25 min, pod przykryciem). Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy serki i często mieszając gotujemy kilka minut. Zupę zestawiamy z ognia i miksujemy na gładki krem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z lanymi kluskami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy