Zupa krem z dyni na mleku kokosowym z chili

4.5 (150 ocen)

Rewelacyjna zupa krem z dyni, lekko pikantna z nutką orientalnego smaku. Smaczna, zdrowa i pożywna.

Składniki:

  • - 250 g wołowiny (np. szponder)
    - 600 g obranej dyni
    - seler
    - por
    - pietruszka
    - marchewka
    - cebula
    - papryczka chili
    - 2 średnie ziemniaki
    - 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
    - przyprawy: curry, sól, pieprz, papryka ostra
    - 200 ml mleczka kokosowego
    - olej
    - koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe Krem

Zupa krem z dyni na mleku kokosowym z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy bulion: do wrzącej wody wkładamy mięso, dodajemy selera, pora i pietruszkę i gotujemy aż mięso i warzywa będą miękkie.
  • 2. W międzyczasie kroimy cebulę oraz papryczkę chili w kosteczkę.
  • 3. Dynię, ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.
  • 4. W garnku z grubym dnem podduszamy na niewielkiej ilości oleju cebulkę. Po chwili dodajemy do niej papryczkę chili i i 2 łyżeczki czerwonej pasty curry, mieszamy i smażymy około 2 minut. Następnie dokładamy dynię, ziemniaki oraz marchewkę, mieszamy i podduszamy kilka minut. Całość zalewamy bulionem (500 ml) i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zupę miksujemy za pomocą blendera.
  • 5. Do zmiksowanej zupy dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i papryką.
  • 6. Zupę posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Dynia Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować