Zupa krem z dyni

0 (0 ocen)

Dotychczas nie doceniałam dyń i nigdy ich nie sadziłam. Moja córeczka uwielbia zupki z dynią, więc je posadziłam, by zrobić dla niej przeciery na zimę i skusiło mnie, żeby zrobić zupę krem. Okazało się, że cudownie smakowała, wszystkim ze mną na czele ;) od tej pory jeszcze nie raz u nas zagości :)

Składniki:

  • Dla 5 osób:

    kawałek dyni o wadze ok. 1,2kg
    2 skrzydełka lub 10szt. serc z kurczaka
    1 marchewka
    1 pietruszka
    3 – 4 ziemniaki
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    Vegeta
    0,5 szkl śmietany Łaciata 18% do zup i sosów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obieramy, kroimy w plasterki, zalewamy ok. 3l wody i gotujemy do miękkości wraz ze skrzydełkami lub sercami z kurczaka.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na maśle, następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy całość razem.
  • Wydrążona dynia 3. Dynię myjemy, osuszamy, wykrawamy włóknisty środek wraz z pestkami.
  • Kawałki dyni gotowe do pieczenia 4. Pozostałą część, nie obierając ze skóry, kroimy na kawałki, wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w 180ºC przez ok. 35 – 40min. - sprawdzamy miękkość widelcem. Gotową dynię odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • Dodawanie dyni do wywaru 5. Następnie łyżką oddzielamy miękki miąższ od skóry i wrzucamy go do gotującego się wywaru wraz z pokrojonymi ziemniakami. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy całość do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, następnie wyciągamy z zupy skrzydełka oraz liście laurowe i ziele angielskie.
  • 6. Wlewamy do zupy zahartowaną śmietanę, doprawiamy do smaku Vegetą i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gdy zupa lekko przestygnie, miksujemy ją na krem. Podajemy z grzankami i ulubioną zieleniną, np. szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem.

Porady

Nie musimy piec dyni w piekarniku, można obrać ją ze skóry i w kawałkach ugotować w wywarze. Możemy zrezygnować z zabielania zupy śmietaną, a zamiast tego podać ją z kleksem śmietany na talerzu. Możemy zupę przyprawić również szczyptą imbiru. Zupę można ugotować na rosole, który został z poprzedniego obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować