Zupa krem z dyni

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszna i zdrowa kremowa zupa z dyni wzbogacona chrupką czerwoną cebulą.

  • 50 min

Składniki:

  • dynia 1 kg,
    1 cebula biała,
    2 małe cebule czerwone,
    kawałek 5cm imbiru,
    1 l bulionu,
    3-4 łyżki śmietany 18%,
    2 ząbki czosnku,
    szczypiorek,
    curry,
    pieprz,
    gałka muszkatołowa,
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z dyni 1. Odważamy 1 kg dyni, usuwamy włóknisty miąższ i pestki - po czym kroimy ją w kostkę. Białą cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z czosnkiem. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

  • Krem z dyni 2. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy imbir z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy dynię, posypujemy odrobiną curry, chwilkę smażymy i dolewamy bulionu. Całość gotujemy pod przykryciem do miękkości dyni około kwadransa.
  • Krem z dyni 3. Po ugotowaniu zupę studzimy, a następnie blenderujemy na gładki krem.
  • Krem z dyni 4. Do zupy dodajemy śmietanę i szczyptę gałki muszkatołowej, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość ponownie wstawiamy na ogień i podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia, aby śmietana się nie zważyła. Zupę wlewamy na talerz.
  • Krem z dyni 5. Cebulę czerwoną kroimy w talarki i smażymy na chrupko na maśle. Szczypiorek siekamy. Zupę posypujemy usmażoną cebulą i szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować