zupa krem z czosnku z ziołowymi kluseczkami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Pyszna i zdrowa zupa na mroźne dni

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Ząbki czosnku: 7 sztuk
    - bułka pszenna: 2 sztuki
    - bulion warzywny: 500 mililitrów
    - mleko: 200 mililitrów
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - mąka: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - woda: 0.25 szklanki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa, kurkuma: 1 szczypta

Zupa krem z czosnku z ziołowymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. czosnek obieramy, gotujemy w bulionie15 minut,
    dodajemy pokrojone bułki i mleko, gotujemy jeszcze 5 minut,
    przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, gałką muszkatołową,
    całość miksujemy,
  • 2. jajko, mąkę, wodę, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki mieszamy widelcem na jednolitą masę,
    na osolony wrzątek łyżeczką wykładamy ciasto na kluseczki, gotujemy do wypłynięcia,
    podajemy z zupą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy