Zupa krem z czerwonych warzyw

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Krem z buraka, pomidorów i papryki. Pyszna i bardzo zdrowa zupa. Buraki zawierają mnóstwo witamin i minerałów, warto włączyć je do codziennej diety.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Buraki (u mnie podłużne) - 3szt
    Papryka - 300g
    Pomidory krojone (np z puszki) - 500g
    Cebula - 1szt
    Bulion (warzywny lub mięsny) - 1l
    Olej - 1 łyżka
    Przyprawy:
    sos sojowy - 1 łyżka
    sól i pieprz
    papryka słodka i ostra
    cukier - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Zupa krem z czerwonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z czerwonych warzyw 1. Buraki obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Im mniejsze kawałki, tym szybciej zupa będzie gotowa. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Paprykę kroimy na kawałki. Paprykę możemy obrać (nie będzie wtedy skórek w zupie), ale nie jest to konieczne.

    Na oleju przesmażamy cebulę, buraki i paprykę przez kilka minut. Dolewamy bulion i pomidory z puszki i gotujemy, aż buraki nie będą miękkie. Przy małych kawałkach powinno to trwać około 30 minut. Zupę doprawiamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

    Proponuję podawać zupę z paluchami szpinakowymi z mojego przepisu:
    https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/paluchy-ze-szpinakiem-i-czarnym-sezamem

    Pasują idealnie!

Porady

Jeśli wolicie gęstsze kremy, dodajcie do zupy jednego ziemniaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować