Zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na zupę krem z czerwonej soczewicy z pomidorami.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
    ¾ szklanki czerwonej soczewicy
    3 pomidory
    1 marchew
    3 ziemniaki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    ½ brokuła
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Przyprawy do smaku curry, kminku mielonego rzymskiego, kolendra sproszkowana, ostra papryka, imbir, sól, pieprz ziołowy, papryczka chili mały kawałeczek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek zmiażdżyć. Soczewicę opłukać, osączyć. Bulion doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego ziemniaki i marchew. Gotować na małym ogniu do miękkości (około 20 minut). W tym czasie rozgrzać w wysokim garnku oliwę, zeszklić w nim cebulę i czosnek, wsypać wszystkie przyprawy i mieszając, smażyć ok 2 minut -aż zacznie wydobywać się z nich silny aromat. Dodać soczewice i mieszając, smażyć ok 2 minut. Dodać pokrojone pomidory, wymieszać, dusić pod przykryciem ok 20 minut (co jakiś czas mieszając ewentualnie podlać bulionem). Brokuł opłukać, podzielić na małe różyczki. Do garnka z soczewicą wlać bulion z warzywami, wymieszać, dodać różyczki brokuła i gotować jeszcze 3-4 minuty. Gotową zupę zmiksować i doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Dieta cukrzycowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować