Pyszna zupa z soczewicy i pieczonej papryki, która nadaje zupie oryginalnego smaku, a orientalne przyprawy nadają jej doskonałego aromatu. Idealnie smakuje z prażonym słonecznikiem.
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
Składniki:
woda 6,5 szklanki,
soczewica czerwona 1,5 szklanki,
papryka czerwona 1 szt,
marchew 1 szt,
ziemniak 2 szt,
pietruszka korzeń 1 szt,
cebula pół szt,
czosnek 1 ząbek,
liść laurowy 1 szt,
ziele angielskie mielone szczypta,
kmin rzymski 1 łyżeczka,
kurkuma mielona pół łyżeczki,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
sol i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
słonecznik 1/4 szklanki,
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju w garnku, w którym będziemy robić zupę. Kiedy cebulka zacznie się rumienić, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, kolendrę, kmin rzymski oraz kurkumę i chwile podsmażamy, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Następnie zalewamy cebulkę z przyprawami wodą. Soczewice dokładnie płuczemy w wodzie i dodajemy do cebuli. Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy drobno i dodajemy do zupy. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę czerwoną kroimy na pół, pozbawiamy ją gniazda nasiennego, kładziemy na wysmarowana olejem blaszkę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach do momentu aż papryka będzie miękka. Upieczoną paprykę obieramy ze skorki i dodajemy do zupy. Z ugotowanej zupki wyciągamy liść laurowy i miksujemy zupę na gładki krem. Na suchą patelnie wsypujemy słonecznik. Kładziemy patelnie na palnik o malej mocy i prażymy słonecznik. Musimy być ostrożni, ponieważ słonecznik możemy w bardzo łatwy sposób przypalić, a w tedy nie będzie smaczny. Zmiksowaną zupę nalewamy do miseczek i posypujemy prażonym słonecznikiem.
Komentarze