Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Pyszna zupa z soczewicy i pieczonej papryki, która nadaje zupie oryginalnego smaku, a orientalne przyprawy nadają jej doskonałego aromatu. Idealnie smakuje z prażonym słonecznikiem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki:
    woda 6,5 szklanki,
    soczewica czerwona 1,5 szklanki,
    papryka czerwona 1 szt,
    marchew 1 szt,
    ziemniak 2 szt,
    pietruszka korzeń 1 szt,
    cebula pół szt,
    czosnek 1 ząbek,
    liść laurowy 1 szt,
    ziele angielskie mielone szczypta,
    kmin rzymski 1 łyżeczka,
    kurkuma mielona pół łyżeczki,
    kolendra mielona 1 łyżeczka,
    papryka słodka mielona pół łyżeczki,
    sol i pieprz do smaku,
    olej do smażenia,
    słonecznik 1/4 szklanki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju w garnku, w którym będziemy robić zupę. Kiedy cebulka zacznie się rumienić, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, kolendrę, kmin rzymski oraz kurkumę i chwile podsmażamy, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Następnie zalewamy cebulkę z przyprawami wodą. Soczewice dokładnie płuczemy w wodzie i dodajemy do cebuli. Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy drobno i dodajemy do zupy. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę czerwoną kroimy na pół, pozbawiamy ją gniazda nasiennego, kładziemy na wysmarowana olejem blaszkę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach do momentu aż papryka będzie miękka. Upieczoną paprykę obieramy ze skorki i dodajemy do zupy. Z ugotowanej zupki wyciągamy liść laurowy i miksujemy zupę na gładki krem. Na suchą patelnie wsypujemy słonecznik. Kładziemy patelnie na palnik o malej mocy i prażymy słonecznik. Musimy być ostrożni, ponieważ słonecznik możemy w bardzo łatwy sposób przypalić, a w tedy nie będzie smaczny. Zmiksowaną zupę nalewamy do miseczek i posypujemy prażonym słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Słonecznik Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować