Zupa krem z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dopiero od niedawna gości w mojej kuchni soczewica czerwona bardzo ją polubiłam bo można z nie wyczarować dużo pysznych rzeczy To jedna z moich propozycji

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    1-1,5 litra bulionu lub rosołu
    2 marchewki
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    1 duży ziemniak
    10 dkg serka topionego
    sól do smaku
    pieprz do smaku


    imbir mielony do smaku
    curry do smaku
    1 łyżka masła klarowanego
    dodatkowo
    grzanki

Zupa krem z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy pokrojoną cebulę


    ,czosnek,marchewkę i ziemniak .Warzywa można też zetrzeć na tarce.Warzywa smażymy cały czas mieszamy


    jeżeli trzeba to można podlać odrobiną bulionu. Soczewicę płuczemy zimną wodą odsączamy.
  • 2. Do garnka wlewamy bulion dodajemy usmażone warzywa i opłukaną soczewicę.Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Odlewamy chochlę zupy dodajemy do tego serek topiony pokrojony w kostkę mieszamy aż serek się rozpuści. Wymieszany serek wlewamy do zupy doprawiamy solą ,pieprzem,imbirem i curry.Zupę miksujemy blenderem na krem .
  • 3. Zupę podajemy z grzankami

    POLECAM!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy