Dopiero od niedawna gości w mojej kuchni soczewica czerwona bardzo ją polubiłam bo można z nie wyczarować dużo pysznych rzeczy To jedna z moich propozycji
30 min
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1-1,5 litra bulionu lub rosołu
2 marchewki
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 duży ziemniak
10 dkg serka topionego
sól do smaku
pieprz do smaku
imbir mielony do smaku
curry do smaku
1 łyżka masła klarowanego
dodatkowo
grzanki
,czosnek,marchewkę i ziemniak .Warzywa można też zetrzeć na tarce.Warzywa smażymy cały czas mieszamy
jeżeli trzeba to można podlać odrobiną bulionu. Soczewicę płuczemy zimną wodą odsączamy.
2.Do garnka wlewamy bulion dodajemy usmażone warzywa i opłukaną soczewicę.Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Odlewamy chochlę zupy dodajemy do tego serek topiony pokrojony w kostkę mieszamy aż serek się rozpuści. Wymieszany serek wlewamy do zupy doprawiamy solą ,pieprzem,imbirem i curry.Zupę miksujemy blenderem na krem .
Komentarze