Kremowa zupa z cukinią i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię dokładnie myjemy ( nie obieramy) i kroimy w kostkę.
Marchew, pietruszkę i ziemniaka obieramy, kroimy. Pora i cebulę również kroimy w kostkę i podsadzamy na odrobinie oleju.
Udko zalewamy wodą i zagotowujemy, dodajemy pokrojone warzywa, czosnek oraz gałązki lubczyku i pietruszki. Dodajemy również trochę soli oraz na czubku łyżeczki curry i kurkumy, gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min, aż mięso będzie ładnie odchodzić od kości. Mięso wyciągamy i obieramy. Do zupy dodajemy cukinię i gotujemy jeszcze około 10 min, aż będzie miękka. Następnie ściągamy z gazu, dajemy obrane mięso, łyżeczkę masła oraz serek topiony i śmietanę, miksujemy przy pomocy blendera na gładki krem, doprawiamy do smaku. Smacznego!
Komentarze