Zupa krem z cukinii z czosnkowymi krewetkami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Niby cukinię jemy cały rok ale to głównie teraz córka upomina się zupy z niej najczęściej. Za każdym razem szukam pomysłu na jej nowe wersje. A że lubi także krewetki to połączyłam oba te smaki .

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia: 2 sztuki
    - ziemniaki: 2 sztuki
    - bulion warzywny: 1.5 litra
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - czosnek: 2 ząbki
    - krewetki koktajlowe: 100 gramów
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - cebula: 1 sztuka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z cukinii z czosnkowymi krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cukinie umyć, odkroić końcówki, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Dodać ziemniaki, chwilę razem obrumienić, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, chwilę przesmażyć razem i zalać bulionem, dać 2 łyżki natki, przyprawić solą i pieprzem, gotować ok 30 minut na wolnym ogniu.
  • 2. Krewetki rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku. Natkę bardzo drobno posiekać (lub dać suszoną), czosnek przecisnać przez praskę. Rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i natkę, dodać krewetki, smażyć 2 minuty. Odrobinę przyprawić solą i pieprzem.
  • Zupa krem z cukinii z czosnkowymi krewetkami 3. Zupę zmiksować na krem. Rozlać do miseczek. Cześć krewetek włożyć do miseczek z zupą, a pozostałe nabić na patyczki do szaszłyków i podać na miseczkach jako jadalna dekoracja
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-1kar296

To może cię zainteresować