Niby cukinię jemy cały rok ale to głównie teraz córka upomina się zupy z niej najczęściej. Za każdym razem szukam pomysłu na jej nowe wersje. A że lubi także krewetki to połączyłam oba te smaki .
Zupa krem z cukinii z czosnkowymi krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cukinie umyć, odkroić końcówki, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Dodać ziemniaki, chwilę razem obrumienić, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, chwilę przesmażyć razem i zalać bulionem, dać 2 łyżki natki, przyprawić solą i pieprzem, gotować ok 30 minut na wolnym ogniu.
2.Krewetki rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku. Natkę bardzo drobno posiekać (lub dać suszoną), czosnek przecisnać przez praskę. Rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i natkę, dodać krewetki, smażyć 2 minuty. Odrobinę przyprawić solą i pieprzem.
3.Zupę zmiksować na krem. Rozlać do miseczek. Cześć krewetek włożyć do miseczek z zupą, a pozostałe nabić na patyczki do szaszłyków i podać na miseczkach jako jadalna dekoracja
Komentarze