Zupa - krem z cukinii na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę, przełóż do garnka i zalej mlekiem. Jeśli będzie go zbyt mało uzupełnij wodą, tak aby cukinia w całości była zanurzona w płynie. Gotuj przez ok 10-15 min, aż stanie się miękka. Zmiksuj blenderem całość na gładki krem.
2.Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do kremu z cukinii i ugotuj na półmiękko. Następnie dodaj fasolkę, kalafior podzielony na małe różyczki i marchewkę pokrojoną w kostkę.
3.Zupę gotuj przez ok 15 min, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodaj obraną i lekko podpieczoną w piekarniku lub na suchej patelni cebulę i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarze