Zupa krem z cukinii i rzeżuchy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ta zupa, to prawdziwe bogactwo witamin i mikroelementów, a niewiele kalorii. Warto ją włączyć do swojego menu, nawet będąc na diecie odchudzającej.

  • 60 min

Składniki:

  • cukinia – 2 szt.
    rzeżucha – 3 łyżki
    seler naciowy- 2 łodygi
    ziemniaki – 1 szt.
    cebula - 1 szt.
    masło – 1/2 łyżki
    oliwa - 1 łyżka
    bulion z kurczaka – 3 szk.
    czosnek - 3 ząbki
    liść laurowy – 1 szt.
    świeży lubczyk – 2 gałązki
    sól morska – do smaku
    pieprz kolorowy – do smaku

    DODATKOWO:
    rzeżucha - do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z cukinii i rzeżuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojoną cebulę i smażyć ją na średnim ogniu, aż do lekkiego zeszklenia. Dodać posiekany czosnek i chwileczkę podsmażyć. Następnie dodać obrane, umyte i pokrojone warzywa. Wlać pół szklanki bulionu. Dodać liść laurowy i lubczyk, przez chwilę dusić pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną.
  • 2. Pozostały bulion z kurczaka wlać do garnka, dodać umytą i pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Zupę zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy i gałązki lubczyku. Dodać rzeżuchę i całość zmiksować blenderem na gładki krem. W razie potrzeby zupę ponownie przelać do garnka i ponownie podgrzać.
  • 4. Zupę podawać gorącą posypaną listkami rzeżuchy.

Porady

*rzeżucha ma bardzo intensywny smak i zapach, dlatego jej ilość należy dostosować do własnego smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Rzeżucha Seler Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować