Zupa krem z cukinii

0 (0 ocen)

Zupa krem z cukinii to jeden z wielu sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Polecam podać ją także z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zamiast pestek z dyni można użyć pestek ze słonecznika.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 cukinia,
    • 1 cebula,
    • Jeden korzeń pietruszki,
    • Ok 3-4 ziemniaki,
    • Łyżka siekanej natki pietruszki,
    • Łyżka posianych listków mięty,
    • Ok 80 g sera pleśniowego,
    • Sól, pieprz,
    • 1 kostka rosołowa
    • Curry do smaku,
    • Pestki dyni do podania,
    • Oliwa do przysmażenia cebuli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ser

Zupa krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przysmażanie cebuli  z natką 1. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
    Po koniec dodajemy natkę pietruszki.
  • obsmażanie warzyw 2. Ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do cebuli i obsmażamy.
    Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.
  • gotowanie 3. Całość zalewamy około 1 litrem wody, dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy miętę.
  • miksowanie, doprawianie 4. Gdy warzywa są gotowe zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy do niej ser pleśniowy (ser nie tylko daje charakterystyczny posmak , ale fajnie zabieli zupę). Zmiksowaną zupę ponownie stawiamy na ogniu. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
  • przygotowanie pestek 5. Między czasie pestki ze słonecznika rumienimy na suchej patelni.
    Gotową zupę rozlewamy na talerze. Dekorujemy świeżymi listkami mięty i posypujemy przygotowanymi pestkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować