Zupa krem z cebuli

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo prosta, a sycąca i rozgrzewająca zupa krem z cebuli.

  • 30 min

Składniki:


  • 4-5 dużych cebul
    2-3 łyżki oleju
    szczypta brązowego cukru
    ziemniak
    1 litr wody lub wywaru warzywnego
    łyżeczka tymianku
    łyżka pieprzu naturalnego
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    szczypta gałki muszkatołowej
    pół kajzerki
    do podania: grzanki, natka pietruszki

Zupa krem z cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebule posiekać w piórka, ziemniaka w drobną kostkę.
    W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż będzie szklista.
    Pod koniec smażenia dodać szczyptę brązowego cukru, chwilę karmelizować.
    Dodać ziemniaka, zalać wodę lub wywarem i dosypać przyprawy.
    Gotować około 15 minut do miękkości ziemniaka.
    Dodać kajzerkę, zmiksować przy użyciu blendera - ewentualnie doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy