Zupa krem z brukselki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa ta ma ciekawy smak, jest też interesującym sposobem przemycenia brukselki do diety dziecka:) Przepis na tą zupę pochodzi z kuchni staropolskiej, gdzie zupy krem były uważane za wyjątkowo wykwintne i wyszukane.

  • 40 min

Składniki:

  • 600g brukselki (waga po oczyszczeniu z wierzchnich liści), 1l rosołu lub esencjonalnego wywaru z jarzyn, szklanka śmietany kremówki, żółtko, łyżka mąki pszennej, 3łyżki zimnego mleka, szczypta cząbru(i jeżeli ktoś lubi swoich ulubionych ziół), biały pieprz.

Zupa krem z brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. obraną brukselkę wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody(wody powinno być tyle aby zakrywała delikatnie warzywa), gotujemy nie przykrywając przez ok 15 min
    2. Miękką brukselkę przecieramy przez grube sito lub blendujemy
    3. Brukselkę łączymy z rosołem, zagotowujemy. W 3 łyżkach mleka rozprowadzamy mąkę i dodajemy do zupy, którą zagotowujemy raz jeszcze i trzymamy na ogniu jeszcze przez 3 min.
    4.Doprawiamy do smaku solą białym pieprzem cząbrem i/lub ulubionymi ziołami.
    5.Smietanę spieniamy lekko wraz z żółtkiem i dodajemy do zdjętej z ognia zupy. Zupę podawać można z grzankami czosnkowymi, groszkiem ptysiowym, paluszkami z ciasta francuskiego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy