ZUPA KREM Z BRUKSELKĄ, RZEŻUCHĄ I ZIEMNIAKAMI

0 (0 ocen)

Przepyszna zupa dla smakoszy.

Składniki:

  • - kości schabowe
    - liść laurowy
    - ziele angielskie 5 ziarek
    - marchew 4 szt.
    - por 1/4
    - seler 1/2
    - pietruszka korzeń
    - cebula
    - ziemniaki 6 szt.
    - cebula
    - brukselka 40 d.
    - pieprz mielony
    - papryka ostra mielona
    - śmietana zakwaszana 18% - 150g
    - mąka tortowa - 2 lyżki
    - rzeżucha
    - skórka cytryny
    - listek selera
    - przyprawa uniwersalna

Zupa krem z brukselką, rzeżuchą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj wywar z kości schabowych, dodając liść laurowy i ziele angielskie.
  • 2. Do gotowego wywaru dodaj: marchew, pietruszkę, por, seler, ok.10 brukselek, 1 ziemniaka przekrojonego na pół, przyprawę uniwersalną, pieprz, paprykę i gotuj ok. 25 do miękkości warzyw. W tym czasie zeszklij na patelni drobno pokrojoną cebulkę.
  • 3. Ugotowane warzywa wyjmij do osobnego naczynia dodaj zeszkloną cebulkę dodaj śmietanę, mąkę i około 300 ml wywaru. Wszystko dokladnie zmiksuj.
  • 4. Do gotującego wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i resztę brukselki. Gotuj do miekkości. Po czym wlej zmiksowane warzywa dokladnie mieszjąc całość.
    Gotową zupę wlej do talerza, dodaj rzeżuchę i skórkę cytryny (drobno posiekaną).

    Smacznego.

Porady

Przyprawy dodaj w/g uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy