Zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym i serem feta

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym i serem feta

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 brokuł,
    - ok. 1-1,5 l bulionu (z tego ok. 1/2 - 1 szklanka do blendowania),
    - 1 cebula,
    - 1 łyżka masła klarowanego (np. Ghee).

    Dodatkowo:
    - feta (kilka kostek),
    - śmietana 18%,
    - garstka groszku ptysiowego prażonego (Lidl).

Zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła gotujemy w bulionie ok. 5 min., cebulę kroimy w kostkę dusimy na maśle do miękkości. Następnie cebulkę, brokuła i odrobinę bulionu blendujemy na jednolity krem (bulionu wlewamy odrobinę w zależności jak gęstą chcemy mieć zupę, z pozostałości bulionu możemy zrobić inną zupę). Na koniec dodajemy fetę, śmietanę i groszek ptysiowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy