Zupa krem z brokułów

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Przepis na zupę krem z brokułów.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 mała pietruszka
    1 średnia marchewka
    ¼ małej główki białej kapusty
    plasterek selera (ok 1 cm)
    por biała część (ok 5 cm)
    350 g brokułów ( może być mrożony)
    2 łyżki oliwy
    sól, pieprz do smaku
    ok 1 litr wody

    grzanki z chleba tostowego razowego

Zupa krem z brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew pietruszkę, seler obrać, opłukać. Por i kapustę opłukać. Zagotować wodę i wrzucić do niej włoszczyznę. Gotować ok 30 minut. Brokuły opłukać, podzielić, na różyczki. Następnie wyjąć włoszczyznę, a do wywaru dodać brokuły, gotować ok 5 minut. Po lekkim ostudzeniu wszystko zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać oliwy. Marchew zetrzeć na tarce o dużych i dodać do zupy, wymieszać.

    Gotową zupę krem z brokułów podawać z grzankami, można też posypać serem parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy