Zupa krem z białych warzyw, na żółto

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Białe warzywa w podsmażone, wodą zalane, do miękkości ugotowane, zostały doprawione i dzięki curry w żółty krem zmienione. Polskie warzywa (ziemniak, pietruszka korzeń, cebula biała) które na co dzień w kuchni wykorzystujemy, w formie oryginalnej w smaku sobie teraz zjemy.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g pietruszki korzeń (600 g po obraniu),
    2 duże cebule białe,
    500 g ziemniaków,
    4 łyżki oliwy z oliwek,
    1 łyżeczki soli – do smaku,
    2 liście laurowe,
    1 płaska łyżeczka curry,
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
    chili świeżo mielona do smaku,
    1 l wody,
    ponadto:

    czarnuszka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z białych warzyw, na żółto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i umyte warzywa kroimy na niewielkie kawałki, mogą być w kostkę, plasterki.

    W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy oliwę, najpierw podsmażamy pietruszkę i cebulę, dodajemy sól, curry i ziemniaki, przesmażamy. Cały czas mieszamy. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy ciście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu do miękkość

    Wyciągamy liście, miksujemy z pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy solą, pieprzem i chili na ostro.

    Rada: zupę można dodatkowo przetrzeć przez gęste sito, będzie idealnie kremowa.

    Jeśli lubicie rzadszą zupę wystarczy dolać niewielką ilość przegotowanej wody i jeszcze raz zmiksować. Przed podaniem posypujemy czarnuszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować