Zupa krem z białych szparagów

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna kremowa zupa, bardzo zasyci pusty brzuszek :)

  • 30 min

Składniki:

  • pół kg białych szparagów
    1 duży ziemniak
    1 duża cebula
    1 korzeń pietruszki
    ok 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
    przyprawy: wegeta, pieprz, sól

    3 kromki chleba, masło

Zupa krem z białych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w małe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Szparagi, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na małe cząstki i dodajemy do cebulki. Obsmażamy ok 10 min. cały czas mieszając.
  • 2. Obsmażone warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem i wegetą.
  • 3. Robimy grzanki - Kromki kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na maśle.

Porady

Do kremu można dodać czosnek, śmietanę i żółty ser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy