Smaczna, ,prosta w przygotowaniu zupa krem z pora i serka topionego z dodatkami.
Taką zupę pamiętam z mojego rodzinnego domu, zupy takie były podawane z grzankami chlebowymi.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
ziemniaki 250 g,
por około 400 g,
czosnek 3 ząbki,
bulion 2 szkl,
liście laurowe 2,
olej 2 -3 łyżki,
jogurt naturalny 250 g,
mąka ziemniaczana 1 pełna łyżka,
serek topiony śmietankowy 150 g,
śmietana 30 % 200 ml,
sól i pieprz do smaku,
Zupa krem porowo - serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać ,opłukać i pokroić w kawałki.
Por obrać i pokroić w kawałki.
Czosnek obrać i posiekać.
Szczypiorek umyć osuszyć i posiekać.
Przygotowane warzywa włożyć do rondla i podsmażyć lekko na oleju.
Następnie zalać bulionem,dodać liść laurowy i gotować około 15 - 20 minut.
Jogurt naturalny wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do zupy mieszając.
Dołożyć serek topiony - rozpuścić.
Gdy serek się rozpuści wyjąć liście laurowe.
Zupę zdjąć z ognia i zmiksować.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zabielić śmietaną 30 %.
Gotową zupę podawać z grzankami, obsypaną posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze