Zupa krem pomarańczowo-marchwiowa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Błyskawiczna w przygotowaniu, a do tego zdrowa i dietetyczna! Ma w sobie mnóstwo karotenu i witaminy C. Może być podawana na ciepło lub zimno.

  • 25 min

Składniki:

  • 1/2 kg marchwi
    1 mała cebula
    1 szkl. soku pomarańczowego
    1/2 l bulionu warzywnego
    2 łyżki masła
    1/2 szkl. słodkiej śmietanki
    sól, pieprz

    listek bazylii i plasterek pomaranczy tylko do dekoracji

Zupa krem pomarańczowo-marchwiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupę można udekorować pomarańczą i bazylią. 1. Marchew obieramy i kroimy na plasterki.
    Masło topimy w garnuszku, dodajemy marchew i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną cebulkę.
    Zalewamy bulionem i sokiem pomarańczowym.
    Gotujemy około 10 minut.

    Po tym czasie zupę miksujemy blenderem na gładką masę.
    Dodajemy śmietankę i przyprawiamy do smaku.

Porady

Wierzch talerza można udekorować bazylią i pomarańczą. Zupa jest ciekawa w smaku, ale z pewnością nie każdemu posmakuję. Typowemu mięsożercy odradzam, ale dla osoby ceniącej sobie zdrowe posiłki polecam. Mi smakuję bardzo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy